Telepati är en av de förmågor som de allra flesta känner till. Det är också en förmåga som många skulle vilja ha. En av anledningarna till att tankeläsning är så känt är för att det finns omnämnt i mängder av texter som dateras flera hundra år tillbaka i tiden. Det var en förmåga som förknippades med gudar och olika väsen. Det har berättats sagor om hjältar och hjältinnor som med hjälp av tankekraft har tagit sig igenom prövningar och utfört stordåd. På senare tid har telepati blivit ett ämne som undersöks av forskare. Det har gjorts efterforskningar för att hitta bevis på att förmågan faktiskt finns och hur den, med lite hjälp från teknologi, skulle kunna användas.

Man blundar med fingrarna pressade mot tinningen. ”Telepathy” (CC BY-ND 2.0) av topastrodfogna

Telepati på film och i spel
I stället för att höra gamla sagor om telepati och tankeläsning finns förmågan numer på film och i spel. Det finns mängder med spel där tankeläsning är en av karaktärernas förmågor. Spelserier som ”F. E. A. R”, ”Life is Strange” och ”Psychonauts” tar upp telepati och flera andra förmågor. Till och med spel som går att hitta på ett casino på nätet innehåller karaktärer som kan läsa tankar. ”Ring of Odin” och ”Odin Protector of Realms” är två spelautomater som kan spelas i mobilen, på surfplattan och datorn. Allt som behövs är ett BankID och en internetanslutning. Därefter går det att spela oavsett tid och plats.


Filmbolag i Hollywood och på andra platser har producerat mängder med filmer som handlar om telepati, eller vars karaktärer besitter förmågan. Ett välkänt exempel är skräckfilmen ”The Shining”. Där kan en av huvudkaraktärerna kommunicera med tankekraft med andra som har samma förmåga. X-menserien innehåller mängder med karaktärer som kan läsa tankar, varav den mest kända är Professor Xavier. Andra exempel på filmer om telepati som har haft stora framgångar i Sverige är ”Lucy” och ”Vad kvinnor vill ha” samt serien ”Sense8”.


Vanlig kraft inom mytologi
Telepati är en kraft som är förknippad med gudar och olika andeväsen. I Marvels tolkning av asagudarna Oden och Loke har man gett båda telepatiska krafter. Enligt de gamla sägnerna hade de två gudarna inte det, men man kan förstå varför Marvel tyckte att det var lämpliga krafter att tilldela dem.


Nordisk mytologi skiljer sig från många andra mytologier då gudarna var mer lika människorna och inte ansågs vara allsmäktiga och odödliga. Oden var vishetens och krigets gud. Han visste allt som hände i världen, vilket kan vara en anledning till att Marvel gav deras version av guden förmågan att läsa tankar. Enligt de ursprungliga berättelserna var han vis för att han offrade sitt ena öga i Mimers brunn, som var vishetens källa. Han hade två korpar som flög ut över världen och berättade för honom vad som hände. Hur de pratade med varandra har aldrig berättats. Kanske var det telepati, kanske var det förmågan att tala med djur.


I Avengers-filmerna har asaguden Loke förmågan att både läsa tankar och förflytta sig med tankens kraft. Precis som med Oden stämmer inte det med mytologin. Huruvida Loke var en asagud beror på vilken historiker eller forskare man pratar med. Han var egentligen son till jättarna men växte upp hos asagudarna. Loke var både slug och tjuvaktig. Han gillade att ställa till med oreda genom att ljuga, stjäla och förklä sig i andra skepnader. Han var bland annat till både hästen Sleipner, Fenrisulven och Midgårdsormen. Det finns inget som pekar på att han skulle kunna läsa tankar, men det finns samtidigt inget som säger att han inte skulle kunna ha gjort det.


Det är få väsen i svensk och nordisk mytologi som har förmågan att läsa tankar. Däremot finns det andra kända varesler som ska ha besuttit den. En av de mest kända är enhörningen. Enhörningen ska ha kunnat läsa tankarna hos alla personer och varelser den mötte. På så sätt kunde den avgöra om någon ville den illa. Enhörningen är inte en naturlig del av nordisk mytologi men det finns bevis på att vikingarna kände till den. Eftersom det var en viktig symbol i övriga Europa började vikingarna att sälja ”enhörningshorn” i europeiska handelsstäder. Hornen kom från narvalar från Norra ishavet.

Miniatyrsstaty av en enhörning i guldfärg. Källa: Unsplash


Teknik öppnar upp för telepatiska förmågor
Trots omfattande forskning har telepati varken kunnat bevisas eller för den delen, motbevisas. Intresset för att försöka återskapa förmågan med hjälp av teknik är däremot större än någonsin. 2017 gick Facebook ut med att de i framtiden vill att användare ska kunna kommunicera med varandra och skriva inlägg med hjälp av telepati. Utvecklingen av den här tekniken sägs ta plats i Facebooks byggnad Building 8. Exakt hur det ska gå till vet vi ännu inte. Det rör sig sannolikt om någon slags sensor som antingen sitter fast på t.ex. ett armband, pannband eller till och med inopererade chip.

Tre chip mot en grönblå bakgrund. Källa: Unsplash

Facebook är inte ensamma. Även biltillverkare tittar på möjligheten att använda telepati för att göra bilkörning säkrare. I det här fallet handlar det om att bilen ska kunna tolka och läsa av förare och därmed snabbare kunna hjälpa dem. Om föraren exempelvis tänker göra en hård inbromsning eller en snabb sväng kan bilen snabbt läsa av det och bistå med hjälp av självkörningssystem eller annan teknik.


Det finns flera forskningsområden där telepati utgör en central del. Olika forskningsteam arbetar med att försöka utveckla ett nytt sätt för människor att kommunicera med varandra utan att använda språk. Det finns flera anledningarna till att detta skulle vara användbart. Dels skulle det öppna upp för ett nytt sätt att kommunicera över språkbarriärer. Det skulle göra det möjligt att kommunicera med de som inte kan tala. Det hade också öppnat upp nya sätt för att dela information med syftet att upplysa och utbilda.


Telepati är ett ämne som ligger i hetluften. Det är hett omdiskuterat i forskningskretsar och det finns flera potentiella användningsområden. Dessutom är det en förmåga som de allra flesta skulle vara intresserade av. Det hade kunnat förenkla kommunikationen samtidigt som det hade fått användare att känna sig lite som ett mytologiskt väsen, eller en superhjälte.